Pokarmowa, kontaktowa czy wziewna?

Nowoczesne środowisko wcale nie jest przyjazne alergikom, Noe substancje, zmutowane alergeny, które często przysparzają wiele problemów, wiele niechcianych reakcji.
Jakie wyróżniamy typy alergii:
I – alergia pokarmowa – czynnikiem uczulającym jest spożywany przez nas składnik produktów, objawy to wypryski oraz wymioty i biegunka. Na co możemy być uczuleni?
Białko jaja kurzego, orzechy, mleko, ryby, owoce i warzywa

II – alergia wziewna – polega na wdychaniu niekorzystnego dla nas alergenu, jak roztocza, kurz, pyłki drzew, krzewów, traw, sierść zwierząt.

III – alergia kontaktowa – alergeny wnikają do organizmu przez skórę, bezpośredni kontakt z substancją drażniącą. Nikiel, chrom, barwniki, substancje w kosmetykach.

IV – ostatni przypadek to alergie na jad owadów. Groźne dla alergików, może wywołać reakcję punktową, a co gorsze reakcję ogólnoustrojową, która kończy się wstrząsem anafilaktycznym.

Bardzo dużo niebezpieczeństw czeka na człowieka, jednakże z wieloma można walczyć. Zmiany w nawykach, mieszkaniu, żywieniu, ogólnie wielka życiowa rewolucja, jednakże dla zdrowia można zrobić wiele, by czuć się lepiej.