Z domowej spiżarni…

Domowe wino ma wartość niepoliczalną w żadnych pieniądzach. Brak konserwantów, trujących dodatków oraz alkoholu ma bardzo dużą wartość, jeśli chodzi o koneserów domowych trunków. Wino ze śliwek przepis ma bardzo prosty – wystarczy przygotować kilka składników i odpowiedni sprzęt, następnie uzbroić się w kilka pokładów cierpliwości i gotowe. Najpyszniejsze wino może wzbogacać swoim niepowtarzalnym smakiem niejedną rodzinną imprezę.

Śliwkowe wino – co odpowiada za gwarancję sukcesu?

Śliwki są owocami, które wytwarzają małą ilość soku, dlatego należy poświęcić dużo cierpliwości, by specjalnymi metodami uzyskać z nich ten wyjątkowy trunek. Dla wtajemniczonych nie jest to trudne – dla początkujących próbujących wejść do trunkowego świata jest to nie lada prostym zadaniem.

Po pierwsze, najważniejsze są owoce. Te, z których chcemy pozyskać sok potrzebny do przygotowania wina muszą być dorodne, obfite w miąższ oraz przede wszystkim zdrowe. Myjemy owoce, następnie drylujemy i kroimy na pół lub ćwiartki – im bardziej pokrojony owoc, więcej soku wypuści. Tak przygotowane owoce możemy zasypać cukrem i pozwolić tak przygotowanej parze odpocząć. Zaglądamy od czasu do czasu, by sprawdzić czy interesująca nas ilość soku została wypuszczona z owoców. Owoców nie wyrzucamy, gdyż będą nam potrzebne w dalszym przygotowaniu wina.

Gdy satysfakcjonująca nas ilość soku została pozyskana mieszamy sok połączony z cukrem, taką samą ilością wody oraz drożdżami i pożywką, Odstawiamy pojemnik (koniecznie szklany) zakryty gazą umożliwiającą oddychanie tej mikstury w ciepłe, aczkolwiek ciemne miejsce na 3 dni. Powstaje matka, którą łączymy z owocami zasypanymi cukrem. Odstawiamy na następne 5 dni, mieszając rano i wieczorem.

Po 5 dniach wlewamy całość do gąsiora, w którym następuje właściwa fermentacja wina. Należy obserwować jego klarowność, a po 2 miesiącach po odcedzeniu należy zlać wino do butelek i odłożyć na 12 miesięcy.

Przez rok wino osiąga pełnię smaku, jednak można go wykorzystywać wcześniej.